Kostomlægning

Efter nogle måneder stabiliserer mavesækken sig. Følg kostrådene og den angivne mængde mad for at sikre et langsigtet vægttab efter vægtoperation.

Smoothie til vægt kirurgi

For at dække kroppens næringsbehov skal du inddele dine måltider i 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider pr. dag. Mellemmåltiderne er obligatoriske og er et næringsmæssigt supplement til det, du spiser til hovedmåltiderne.

 

Tilvænning til normal kost

Omlægningen af kosten er en midlertidig periode og er er direkte knyttet til overvægtsoperationen, hvor du skal spise en speciel kost, som giver mavesækken mulighed for at hvile efter indgrebet, og som gør det muligt senere at komme tilbage til en kost med normal konsistens.

 

Fase 1:

Udelukkende flydende kost i form af blendede grøntsagssupper, surmælks- og yoghurtprodukter uden frugtkød, vælling, mælk, frugtsupper og næringsdrikke. Her er det praktisk at bruge en stavblender. Fasen varer i ca. 7-10 dage for både sleeve-gastrektomi-operationen og for gastric bypass.

 

Fase 2:

Purékost er en overgang fra flydende kost til normal kost, så mavesækken vænner sig til at arbejde igen. I den første uge i denne fase skal maden bestå af blendede puréer med kogt fisk/kød, kogte grøntsager/rodfrugter, mælkeprodukter, frugtkompotter og lidt frisk frugt. Puréerne bliver senere mere faste i konsistensen og ændres derefter til mindre bidder, som skal tygges godt.

Denne overgangsfase tager ca. 3-4 uger for både sleeve-operationen og gastric bypass.

 

Fase 3:

Tiden er nu inde til at begynde at indføre en mere fiberrig kost, f.eks. mørkt brød, mysli, råris, fuldkornsprodukter og råkost, og du skal prøve dig frem for at finde ud af, hvad du kan tåle og ikke tåle. I begyndelsen kan der være meget snævre grænser for, hvad du kan tåle, men det ændrer sig i de første måneder, således at du vender tilbage til et normalt kostindtag. Måske skal du gå igennem dine madlavningsrutiner, tilpasse dine yndlingsopskrifter og gennemgå dine gamle madvaner.

Det er vigtigt at forstå, at en vellykket overvægtsoperation afhænger af, hvordan du tilpasser dig til din nye livsstil.

Når du har besluttet dig for at få foretaget en overvægtsoperation, får du deltaljerede kostoplysninger om de forskellige faser inden operationen, og opfølgningen sker i løbet af de efterfølgende 3 år i form af individuelle konsultationer, personlig rådgivning over telefonen eller internettet, regelmæssige spørgeskemaer samt på vores livsstilsdag.

Ved et BMI på over 30 skal man i en periode inden operationen spise flydende kost. Ved svær overvægt er der risiko for forstørret lever, som betyder, at mavesækken ikke er tilgængelig ved operation. Perioden med flydende kost er for at mindske leverens størrelse og dermed gøre indgrebet nemmere. Alle patienter får detaljerede oplysninger af vores kostvejleder/kostrådgiver eller sygeplejerske/koordinator om, hvordan perioden med flydende kost foregår. Vi kan også tilbyde et "sæt til flydende kost", som indeholder alt, hvad du har brug for i denne periode, med produkter, ugemenuer, tips og råd.

Hvis du ønsker yderligere oplysninger, kan du kontakte vores danske kostvejleder og sygeplejerske. 

Vil du vide mere?

Kontakt os for at få mere information, eller book en konsultation med en af vores erfarne kirurger.