Artikler fra Capio


Hjælp til akutte smerter i lænden

Mange oplever på et eller andet tidspunkt at få akutte smerter i lænden. Fysioterapeuterne på Danmarks ældste og mest specialiserede privathospital inden for behandling af ryg- og nakkelidelser ser rigtig mange patienter med rygproblemer. Vi har bedt dem om et par øvelser, der kan hjælpe dig, hvis du pludselig oplever lændesmerter.

Der er forskel på rygge, og vi ser altid på, hvilken ryg/person der henvender sig med smerter. Nogle mennesker er domineret af korte, stramme rygmuskler og vil ofte have et øget lændesvaj og svage mavemuskler, mens andre frembyder den stik modsatte problematik med lang, lige ryg – en såkaldt flat-back uden svaj og nærmest domineret af en tendens til foroverbøjning.

Der er derfor svært at komme med fælles øvelser for alle. Herunder får du til hver rygtype en hvileøvelse og en aktiv øvelse, der kan hjælpe dig, hvis du oplever akutte smerter i lænden. Mærk efter, hvad der føles godt for netop din ryg.

Hvileøvelse
En maveliggende hvileøvelse, evt. med en større eller mindre pude under den nedre mave/bækkenet, kan være en god start for mange – især hvis man har en flat-back. Andre vil derimod have stor gavn af en rygliggende stilling med underbenene hvilende på en skammel, sofa eller op ad væggen.

Aktiv øvelse
En lidt mere aktiv tilgang kan være forsigtigt at aktivere rygstrækkermusklerne i maveliggende stilling. Lig på maven og spænd godt op i maven, så du føler, at du trækker navlen ind til rygsøjlen, og løft så skiftevis de strakte ben et par centimeter over underlaget uden at bøje voldsomt bagud i ryggen.

Personer med mere lændesvaj vil have stor gavn af en stilling på alle fire med ryggen holdt ret (du må ikke svaje eller skyde ryg). Herfra rokker man langsomt bagud, så enden kommer ned i retning af hælene, og fremad igen. Det er blot vigtigt, at ryggen holdes ret under hele bevægelsen.

Fysioterapi hos Capio CFR
Har du brug for fysioterapi, er du altid velkommen til at bestille tid hos en af vores dygtige fysioterapeuter. ​Læs mere om, hvad vi tilbyder inden for fysioterapi og genoptræning, og find vores kontaktinformationer her

Tilbage