Risiko og komplikationer

Vigtigt at vide inden din vægtoperation

En operation er et stort og uigenkaldeligt skridt, som medfører risici både på kort og lang sigt. Det skal derfor være en beslutning, der tages efter grundig og moden overvejelse. Der er risici ved alle typer af operationer. Risikoen for komplikationer efter overvægtsoperationer er relativt lille. 

 

Kikkertteknik og to behandlingsdøgn på klinikken

Eftersom operationerne udføres med kikkertkirurgi, bliver risiciene yderligere reduceret. De første dage efter en overvægtsoperation er der dog risiko for blødning, lækage og blodpropper. I to døgn efter operationen får man pleje på Capio CFTK. Risikoen for komplikationer er størst i dagene efter operationen. Derefter reduceres risiciene betydeligt.

 

Kan man forebygge tarmslyng efter gastric bypass?

I den senere tid er man blevet opmærksom på risikoen for tarmslyng efter en gastric bypass udført med kikkertteknik. Da der er færre sammenvoksninger efter kikkertkirurgi, kan tarmene nemmere bevæge sig, og dette øger risikoen for, at de "snor sig" og forårsager tarmslyng. I USA anbefaler man derfor, at tarmene sys fast samtidig med operationen. Det har ikke tidligere været rutine at gøre dette, men vi har i nogen tid anvendt denne metode på Capio CFTK. Vi er af den opfattelse, at det i betydelig grad mindsker risikoen for tarmslyng efter gastric bypass.

 

Øvrige bivirkninger

På længere sigt er der risiko for nærings- og vitaminmangel. Risikoen for dette er større ved gastric bypass end ved sleeve-gastrektomi. Uanset operationstype er dette noget, man er meget opmærksom på. 

I månederne efter sleeve-gastrektomi er det relativt normalt at få problemer med halsbrand. Dette skyldes, at operationen udføres tæt på den øvre mavemund. Alle patienter får derfor også forebyggende medicin mod halsbrand. Halsbrand plejer dog at aftage efter et stykke tid.

Under vægttabet er der også risiko for, at man taber håret. Det skyldes, at kroppen tidligere har været vant til at få et næringsoverskud, hvorved også håret har fået megen næring. Når man ændrer sine kostvaner, er det i begyndelsen nødvendigt for kroppen at prioritere næring til de vitale organer såsom hjerte, lunger og nyrer. Når man igen får et normalt nærings- og vitaminindtag, ophører hårtabet.

 

Vil du vide mere om vægtoperation hos Capio CFTK?

Kontakt os via formularen for at få mere information.