Ofte stillede spørgsmål om COVID-19

Alle patienter skal pr. 26. oktober 2020 bære mundbind på Capios hospitaler og klinikker.

Vi henstiller til, at du bærer mundbind type II, da visir og stofmundbind ikke anses som tilstrækkeligt beskyttende mod COVID-19-smitte i henhold til Sundhedsstyrelsens opdaterede vejledning pr. 5. februar 2021.

Dette udspringer af regeringens udmelding d. 23. oktober 2020 om øget brug af mundbind for at beskytte både dig som patient og personalet i Capio.

Vi takker for forståelsen.

 

Læs Sundhedsstyrelsens seneste vejledning vedr. brug af værnemidler her

Skal du til undersøgelse eller behandling hos os, henstiller vi til, at du IKKE medbringer pårørende, medmindre én af følgende omstændigheder er til stede:

 • Du er et mindreårigt barn
 • Du er ikke i stand til at tage vare på dig selv (anvender hjælpemidler ved gang, er dement, handicappet eller lign.)
 • Du skal igennem "den svære samtale"

Dette for bedst muligt at mindske smitte for både dig og dine pårørende samt andre patienter og de ansatte hos Capio.

Bemærk, at pårørende også skal bære mundbind type II ved besøg hos Capio, ifølge Sundhedsstyrelsens seneste retningslinje.

Hvis du kommer hjem fra en rejse til et land, hvor rejsevejledningen er gul, opfordres du ikke længere til at blive hjemme i 14 dage, hvis du har overholdt Udenrigsministeriets rejseråd. Du kan derfor møde op hos Capio som planlagt, såfremt du IKKE har symptomer på sygdom.

Hvis rejsevejledningen for dit rejseland ændres fra gul til orange, imens du opholder dig i landet, opfordres du heller ikke til at blive hjemme i 14 dage efter hjemkomst, hvis du har været særligt opmærksom på at følge ovenstående rejseråd. Du opfordres dog til at lade dig teste for COVID-19 efter hjemkomst. Man skal selvisolere sig, indtil der er svar på testen. Er testen negativ – og man IKKE har symptomer på COVID-19 – kan man betragte sig som rask og møde op uden problemer.

Vi opfordrer generelt til, at man holder sig fra at rejse til røde lande.

Du skal altid have foretaget en COVID-19-svælgtest, der er max 72 timer gammel, før følgende aerosolgenererende indgreb kan gennemføres:

 • Operation i fuld narkose (med rør til luft i luftvejene).
 • Indlæggelse i mere end 24 timer.
 • Undersøgelser eller indgreb i næse, hals og lunger.
 • Gastroskopi (kikkertundersøgelser gennem munden, fx af mavesækken).

Capios sekretærer henviser dig til denne undersøgelse, og du bestiller selv tid på www.coronaprover.dk.

OBS! Kviktest/næsepodning godtages ikke.

Har du udviklet tegn på COVID-19-smitte, skal du IKKE møde op på Capio, men i stedet kontakte din egen læge.

Nære kontakter til personer med bekræftet COVID-19-infektion skal have foretaget svælgpodning på dag 4 og dag 6. Man skal selvisolere sig, indtil der er svar på begge prøver, og til begge af disse er negative.

Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Har du været i nær kontakt med en COVID-19-smittet, henviser vi til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Her kan du også læse Sundhedsstyrelsens definition af en "nær kontakt".

Vi henstiller bl.a. til punkt 3, der lyder som følgende:

"Hvis du får information om, at du er nær kontakt til en person, som er testet positiv for ny coronavirus, bør du hurtigst muligt blive testet, også selv om du ikke har symptomer. Som nær kontakt kan du ikke vide, om du er smittet, før du er blevet testet. Derfor skal du opføre dig som om, at du er smittet, indtil du har svar på testen. Indtil du får svar på testen bør du gøre følgende:

 1. Gå i selvisolation
 2. Vær særligt opmærksom på hygiejne
 3. Vær særligt opmærksom på rengøring
 4. Vær særligt opmærksom på, om du udvikler symptomer på COVID-19"