CT-scanning

Hvad er en CT-scanning?

En CT-scanning er en avanceret røntgenundersøgelse af kroppens væv og organer. Under scanningen tager vi røntgenbilleder af det område, du skal have undersøgt. Det er røntgenstrålerne under scanningen, som vores computere behandler og omsætter til billeder.

CT er en forkortelse for Computer Tomografi, hvor ”tomo” og ”grafi” stammer fra græsk og betyder hhv. ”snit” og ”at tegne”. Der er således tale om en teknik, hvor man fremstiller snitbilleder med hjælp fra en computer. Disse billeder af kroppen dannes i CT-scanneren ved hjælp af et røntgenrør, der roterer omkring et leje, som kører igennem scanneren. Billederne analyseres efterfølgende af en speciallæge i radiologi med speciale i CT.

CT-scanninger udføres på vores hospital i Aarhus.

OBS! For at få foretaget CT-scanning skal der foreligge en henvisning fra din læge.

Hvordan foregår en CT-scanning?

En CT-scanning foregår ved røntgenprincip, hvor der dannes en serie af helt tætte røntgen-snit på forskellige planer, som kan sammensættes til en tredimensionel vurdering af et bestemt område af kroppen.

Når man bliver CT-scannet, opsamles et stort antal måledata, afhængigt af hvor meget de forskellige typer væv optager i kroppen. Visse undersøgelser suppleres med indsprøjtning af kontrast i en blodåre, så man bedre kan vurdere blodkar, organer eller udfyldninger.

Kontraststoffet gør nemlig scanningen mere præcis, da man kan se mere specifikke informationer om kroppens kar og organernes blodforsyning. På den måde er det nemmere at skelne mellem sygt og raskt væv.

Den 1. september 2013 trådte en ny lovgivning om patientforsikring i kraft. Alle undersøgelser og behandlinger, som udføres efter denne dato, tillægges et gebyr på 5 % til dækning af den lovpligtige patientforsikring.

Priser - CT-scanning (CT-scanner i Capio Aarhus)

CT-scanning Pris
CT-scanning af hjerne, kranie eller ansigtsskelet Kr. 3.750,00
CT-scanning af brystkasse Kr. 3.750,00
CT-scanning af kraveben Kr. 3.750,00
CT-scanning af brystben Kr. 3.550,00
CT-scanning af maven Kr. 3.550,00
CT-scanning af lever Kr. 5.000,00
CT-scanning af bugspytkirtel Kr. 5.000,00
CT-scanning af nyrer Kr. 5.000,00
CT-urografi (urinveje) Kr. 5.000,00
CT-scanning af ryg, nakke, lænd eller haleben Kr. 3.750,00
CT-scanning af knogler og led Kr. 3.550,00
CT-scanning af bækken Kr. 3.550,00
Tillæg ved kontrastundersøgelser Kr. 875,00

 

Speciallæger og behandlere