Billeddiagnostik

MR-scanning

Kontakt os

Hvad er en MR-scanning?

Et godt og skarpt billede fra en MR-scanning er ofte en forudsætning for at stille den rigtige diagnose og bestemme den rette behandling.

En MR-scanning kan via et magnetfelt og radiobølger undersøge dele af kroppen gennem deltajlerede billeder af organer og væv. Magnetfeltets styrke måles i Tesla, og jo stærkere magnetfelt, des bedre billedkvalitet. Scanningen er fuldstændig uskadelig for kroppen og uden bivirkninger.

Når du skal have foretaget en MR-scanning, bliver du modtaget af en af vores radiografer, som forklarer dig om undersøgelsen og hjælper dig til rette under hele forløbet. Du skal ligge godt og afslappet, da det er vigtigt, at du ikke bevæger dig under undersøgelsens enkelte scanningssekvenser, som hver især varer fra fem til syv minutter.

Hvor længe varer en MR-scanning?

MR-scanningens varighed afhænger af, hvilken kropsdel du skal have scannet, men vil ofte vare mellem 20 minutter og 1 time.

Klaustrofobi og MR-scanning

Mange mennesker har en grad af klaustrofobi og kan derfor være meget nervøse for at skulle have foretaget en MR-scanning. Vores radiografer har stor erfaring med at hjælpe, vejlede og støtte patienter med klaustrofobi igennem MR-scanningen.

Lider du af klaustrofobi, kan det ofte afhjælpes med en beroligende pille ved henvendelse til egen læge. Det er vigtigt, at din læge er informeret om din klaustrofobi før undersøgelsen. Det gør for mange scanningsoplevelsen bedre. Det er samtidig også vigtigt, at du fortæller personalet, at du lider af klaustrofobi, når du bliver booket til scanning.

 

OBS! For at få foretaget MR-scanning skal der foreligge en henvisning fra din læge.

Den 1. september 2013 trådte en ny lovgivning om patientforsikring i kraft. Alle undersøgelser og behandlinger, som udføres efter denne dato, tillægges et gebyr på 5 % til dækning af den lovpligtige patientforsikring.

Priser - MR-scanning

MR-scanning Pris
Én region, perifere led Kr. 3.600,00
Én region Kr. 3.800,00
To regioner Kr. 7.000,00
Tre regioner Kr. 10.000,00
Kontrast Kr. 1.000,00

Ofte stillede spørgsmål om MR-scanning

En MR-scanning kan via et magnetfelt og radiobølger undersøge dele af kroppen gennem deltajlerede billeder af organer og væv.

Du kan kun blive MR-scannet, hvis der foreligger en henvisning fra din læge.

MR-skanningens varighed afhænger af, hvilken kropsdel du skal have skannet, men vil ofte vare mellem 20 minutter og 1 time.

MR-scannerens kraftige magnetfelt kan blive forstyrret af metalgenstande under scanningen. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, om du fx har følgende genstande af metal i kroppen:

 • Pacemaker
 • Metalklips i hjernen
 • Metalsplinter i øjne eller krop
 • Stent
 • Kunstig metalhjerteklap
 • Kunstige lukkemuskler
 • Hjælpemidler (fx øreimplantater eller insulinpumpe)
 • Elektroniske stimulatorer

Henviseren skal i samråd med dig udfylde et metalskema (kontrolskema), som sammen med henvisningen danner grundlag for, om du kan scannes.

Du kan ikke blive scannet, hvis metalskemaet ikke er korrekt udfyldt.

Du må ikke have løse metalgenstande på dig til MR-scanningen. Dette omfatter også tøj eller andre genstande, som indeholder metal.

Du bedes derfor ikke bære følgende, da det kan forstyrre scanningen:

 • Smykker
 • Piercinger
 • Hårpynt
 • Makeup
 • Tøj med lynlås eller knapper af metal (fx bøjle-BH)
 • Sportstøj

Vi råder over omklædningsrum, hvor du kan lægge dine smykker og eventuelt efterlade beklædning, der indeholder metal.

Du kan spise og drikke som vanligt, medmindre andet er anført udtrykkeligt i dit indkaldelsesbrev.

Tager du medicin dagligt, kan du fortsætte som vanligt, da det ikke påvirker MR-scanningen.

Lider du af klaustrofobi (angst for små, lukkede rum), kan det ofte afhjælpes med en beroligende pille ved henvendelse til egen læge. Det er vigtigt, at din læge er informeret om din klaustrofobi før undersøgelsen. Det er også vigtigt, at du fortæller personalet om det, når du bliver booket til scanning.

Bemærk dog, at du til de fleste undersøgelser kommer først ind med fødderne, og at dit hoved ikke ligger helt inde i scanneren.

Til selve scanningen bliver du lagt på et leje, som køres ind i scanneren. Undersøgelsen er fuldstændig smertefri og uden gener. Dog er MR-scanneren støjende, og derfor vil du få udleveret høreværn og/eller ørepropper.

Personalet vil hele tiden kunne se dig, og du har ligeledes mulighed for at komme i kontakt med dem under hele scanningen.

Der er ingen væsentlige forholdsregler, du bør tage, efter undersøgelsen.

Har du fået en beroligende pille, må du dog ikke selv køre hjem.

Du kan forvente at få svar på din MR-scanning efter 10-12 hverdage, da din læge først skal modtage beskrivelsen af dine billeder.

Du vil enten få svaret fra egen læge eller hos den afdeling, der har henvist dig.

 

Speciallæger og behandlere