Rygkirurgi

Ryggen og iskias

Lidt om ryggen og iskias

Ryggen

Rygsøjlen består af 24 hvirvler. Nederst sidder korsbenet, som er en del af bækkenet. Mellem hvirvlerne ligger nogle bruskskiver (disci), der fungerer som støddæmpere. Den yderste ring af bruskskiverne består af fast bindevæv, som omgiver en mere blød kerne.

Bagerst i rygsøjlen ligger rygmarvskanalen, hvori rygmarven løber. Fra rygmarven går der nerver, som bl.a. giver elektriske impulser til muskulaturen i arme og ben – impulser, som er nødvendige for, at musklerne kan fungere.

Rygmarven modtager tilsvarende sanseimpulser (f.eks. smerte) fra arme og ben. Nerverne forsyner visse områder både med hensyn til muskler og følesans. Derfor undersøger man bl.a. bestemte nervereflekser og funktionen af bestemte muskelgrupper, når man skal finde frem til, hvor i ryggen en eventuel diskusprolaps sidder.

Iskias

'Iskias' bruges ofte som betegnelse for smerter, der stråler fra ballen ned i benet.

Iskiaticus er navnet på et stort nervebundt, som løber fra lænden ned til benet. Nerven er sammensat af flere nerver, som kommer fra den nederste del af rygmarvskanalen. Når nerven eller en del af den kommer i klemme eller bliver påvirket af tryk udefra, kan det medføre smerter, som stråler ned i benet.

Alt efter hvordan smerten er udbredt i benet, kan man afgøre, hvilken del af nerven der er påvirket - og hvor påvirkningen er lokaliseret.

Langt den hyppigste årsag til iskias er diskusprolaps i lænden. I sjældnere tilfælde kan nerven også påvirkes af nogle af de muskler, som ligger tæt op ad den inde i det lille bækken, dvs. foran korsbenet. Man bruger ofte betegnelsen 'piriformis syndrom' om disse smerter, fordi en af de muskler, der ligger tæt på nerven, hedder piriformis. Det er dog i høj grad usikkert, om muskelpåvirkningen er den primære årsag til smerten, der meget vel kan være en følge af, at iskias-nerven er påvirket af for eksempel en diskusprolaps.

 

Speciallæger og behandlere