Ved alle mærker på huden skal man være opmærksom, hvis de ændrer sig i form og/eller farve, og hvis der kommer sår, skorpe eller en fornemmelse af ruhed henover mærket. De bør også undersøges, hvis der kommer kløe, svie eller smerter.
Hvis et fladt modermærke ikke kan spejles i sin egen akse – altså hvis modermærket ikke er symmetrisk i sin form – har flere farver eller har kendetegn som nævnt ovenfor, bør de altid undersøges af en læge.
Modermærker kan i sommerhalvåret blive mørkere pga. solpåvirkning, men de bør blive ensartet mørke. Vi anbefaler, at man følger de officielle solråd for at undgå solskoldning og dermed øget risiko for hudkræft ved at søge skygge, anvende bredskygget solhat, solbriller samt solcreme til ikke-tildækket hud. Solarium bør man helt undgå.
Til selve undersøgelsen
Først vil hudlægen gerne høre, om du eller nogen i din nærmeste familie har haft modermærkekræft eller andre typer af hudkræft.
Til undersøgelsen anvender hudlægen en særlig teknik og forstørrelsesglas til at undersøge hudforandringerne nærmere. Hudlægen undersøger huden og danner sig et indtryk af, om der skulle være nogen af mærkerne, som afviger fra de øvrige på huden. Dermed kan hudlægen hjælpe med at afklare, om forandringen med største sandsynlighed er fredelig, eller om man bør overveje en vævsprøve.