MR-scanning af prostata

MR-scanning af prostata

Capio Privathospital Aarhus tilbyder MR-scanning af prostata (blærehalskirtlen) på vores Siemens 3T MR-scanner i Aarhus.

Med en MR-scanning er det muligt at skelne mellem godartede og ondartede knuder i prostata.

Prostatakræft er den hyppigste kræftsygdom hos mænd i Danmark. Sygdommen spænder lige fra helt fredelige tilfælde, der ikke kræver behandling, til aggressive former.

Det er netop patienter med disse aggressive former, som har gavn af tidlig diagnostik og behandling, inden kræftforandringerne vokser ind i de nærmeste organer eller spreder sig til andre dele af kroppen.

Her er MR-scanningens styrke at kunne lokalisere prostatakræften og skelne mellem godartede og ondartede kræftknuder.

Symptomer

Prostata har form og størrelse som en lille kastanje og har tilbøjelighed til at vokse og blive større med alderen. Godartet forstørrelse af prostata er ikke kræft, men kan give symptomer i form af hyppigere vandladning, besvær med at holde på vandet og slap stråle.

Henvisning

For at få foretaget MR-scanning skal der foreligge en henvisning fra din læge eller urolog.

Vi foretager kun scanningen på personer med indikation for prostataforandringer – bl.a. for ikke at overdiagnosticere. Radiologen skal bruge henvisningen og dermed indikationen for prostataforandringer i forbindelse med beskrivelsen af scanningsbillederne.

Derudover skal der foreligge en henvisning med information om bl.a. eventuelle allergier eller nyresygdom, da scanningen foregår med indsprøjtning af kontrastvæske.

Færre nålebiopsier

I 2018 blev der foretaget ca. 8.400 prostatakræftbiopsier (vævsprøver) i Danmark – ca. 3.800 af dem viste ingen tegn på kræft (kilde: Onkologisk Tidsskrift).

Ved MR-scanning af alle mænd, der er henvist på mistanke om prostatakræft, kan man spare en del af disse nålebiopsier, som kan medføre risiko for infektion, blødning og smerter i forbindelse med biopsi.

Vurderes det, at patienten efter endt MR-scanning skal biopteres, er MR-billederne til stor gavn, idet urologen kan målrette biopsien mod de sygdomsmistænkte områder set på MR-scanningen.

MR-scanning af prostata hos Capio Aarhus

MR-prostataundersøgelsen hos Capio Aarhus tager udgangspunkt i retningslinjerne udarbejdet af Dansk Prostatacancer Gruppe.

Vi modtager henvisninger på patienter, som har været forbi deres praktiserende læge eller en urolog med mistanke om prostatakræft, og herefter er henvist til yderligere udredning.

Capio Privathospital udfører pt. ikke biopsi af prostata.

Den 1. september 2013 trådte en ny lovgivning om patientforsikring i kraft. Alle undersøgelser og behandlinger, som udføres efter denne dato, tillægges et gebyr på 5 % til dækning af den lovpligtige patientforsikring.

Priser - MR-scanning

MR-scanning Pris
Én region Kr. 2.600,00
To regioner, scanning samme dag Kr. 3.900,00
MR af hele rygsøjlen (Columna Totalis) Kr. 6.000,00
MR af prostata Kr. 5.900,00
Kontrast Kr. 1.000,00

Ofte stillede spørgsmål om MR-scanning

En MR-scanning kan via et magnetfelt og radiobølger undersøge dele af kroppen gennem deltajlerede billeder af organer og væv.

Du kan kun blive MR-scannet, hvis der foreligger en henvisning fra din læge.

MR-skanningens varighed afhænger af, hvilken kropsdel du skal have skannet, men vil ofte vare mellem 20 minutter og 1 time.

MR-scannerens kraftige magnetfelt kan blive forstyrret af metalgenstande under scanningen. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, om du fx har følgende genstande af metal i kroppen:

 • Pacemaker
 • Metalklips i hjernen
 • Metalsplinter i øjne eller krop
 • Stent
 • Kunstig metalhjerteklap
 • Kunstige lukkemuskler
 • Hjælpemidler (fx øreimplantater eller insulinpumpe)
 • Elektroniske stimulatorer

Henviseren skal i samråd med dig udfylde et metalskema (kontrolskema), som sammen med henvisningen danner grundlag for, om du kan scannes.

Du kan ikke blive scannet, hvis metalskemaet ikke er korrekt udfyldt.

Du må ikke have løse metalgenstande på dig til MR-scanningen. Dette omfatter også tøj eller andre genstande, som indeholder metal.

Du bedes derfor ikke bære følgende, da det kan forstyrre scanningen:

 • Smykker
 • Piercinger
 • Hårpynt
 • Makeup
 • Tøj med lynlås eller knapper af metal (fx bøjle-BH)
 • Sportstøj

Vi råder over omklædningsrum, hvor du kan lægge dine smykker og eventuelt efterlade beklædning, der indeholder metal.

Du kan spise og drikke som vanligt, medmindre andet er anført udtrykkeligt i dit indkaldelsesbrev.

Tager du medicin dagligt, kan du fortsætte som vanligt, da det ikke påvirker MR-scanningen.

Lider du af klaustrofobi (angst for små, lukkede rum), kan det ofte afhjælpes med en beroligende pille ved henvendelse til egen læge. Det er vigtigt, at din læge er informeret om din klaustrofobi før undersøgelsen. Det er også vigtigt, at du fortæller personalet om det, når du bliver booket til scanning.

Bemærk dog, at du til de fleste undersøgelser kommer først ind med fødderne, og at dit hoved ikke ligger helt inde i scanneren.

Til selve scanningen bliver du lagt på et leje, som køres ind i scanneren. Undersøgelsen er fuldstændig smertefri og uden gener. Dog er MR-scanneren støjende, og derfor vil du få udleveret høreværn og/eller ørepropper.

Personalet vil hele tiden kunne se dig, og du har ligeledes mulighed for at komme i kontakt med dem under hele scanningen.

Der er ingen væsentlige forholdsregler, du bør tage, efter undersøgelsen.

Har du fået en beroligende pille, må du dog ikke selv køre hjem.

Du kan forvente at få svar på din MR-scanning efter 10-12 hverdage, da din læge først skal modtage beskrivelsen af dine billeder.

Du vil enten få svaret fra egen læge eller hos den afdeling, der har henvist dig.

 

Speciallæger og behandlere